-0.2 C
Brno
Úterý, 19 března, 2024
Domů Blog

Super ochranné sklo na váš mobil

0

Poškriabanie a prasknutie displeja je to najhoršie, čo sa na dotykovom telefóne môže stať. No ak ste držiteľom telefónu Nokia Lumia 830, problém sa dá riešiť.

Super ochranné sklo

Toto ochranné sklo je zložené z dvoch vrstiev. Jednu vrstvu tvorí tenké, odolné tvrdené sklo, druhú vrstvu tvorí špeciálna fólia, ktorá zabezpečí perfektné prilnutie skla k displeju telefónu. Vďaka unikátnej technológii nezanecháva bublinky a vy si tak prítomnosť spoľahlivého ochrancu displeja ani neuvedomíte.

Oproti iným bežným sklom na trhu sú ochranné sklá Aligator vyrábané špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje zmenšiť hrúbku skla až na 0,25mm pri rovnakých alebo dokonca ešte lepších ochranných vlastnostiach skla. Vďaka tomu sú sklá ľahšie, odolnejšie, displej je čitateľnejší a určité ochranné puzdrá na telefóny lepšie pasujú.

Vedenie účtovníctva: Kompletné služby, ktoré sa postarajú o vaše účtovníctvo

0

Pri vedení účtovníctva je potrebné zaobstarať celý rad náležitostí, v ktorých môže byť zložité sa orientovať. Ak teda potrebujete vedenie a spracovanie účtovníctva, potom je najjednoduchším riešením obrátiť sa na odborníkov, ktorí sa o to postarajú za vás.

Duplicitné účtovníctvo

Spoločnosť ponúka kompletné spracovanie a vedenie účtovníctva. Dostávať budete pravidelné reporty o stave účtovníctva, pričom sa postarajú o vedenie evidencie drobného a dlhodobého majetku, skladu a skladového hospodárstva. Získate aj prípravu a zasielanie platobných príkazov či vzorov a ďalších formulárov. Samozrejmosťou je potom tiež možnosť spracovania DPH, kontrolného a súhrnného hlásenia. Hodiť sa vám bude spracovanie Bilancie, Cash flox a Výkazu ziskov a strát. Využiť môžete aj množstvo ďalších služieb.

Daňová evidencia

Starať sa už nebudete musieť ani o kompletné spracovanie a vedenie daňovej evidencie. Získate tak vedenie a spracovanie denníka príjmy a výdavky, spracovanie pokladničnej knihy a vedenie evidencie dlhodobého majetku. K tomu patrí napríklad aj spracovanie ročnej účtovnej závierky, spracovanie DOH a daňového priznania k dani z príjmu. Využiť možno aj zastupovanie na FÚ pri kontrolách a miestnych vyšetrovaniach.

Ďalšie služby

Okrem vedenia účtovníctva možno využiť aj spracovanie miezd a personálneho poradenstva. Postarajú sa aj o optimalizáciu miezd, zúčtovanie daní a mnoho ďalšieho, čo je potrebné pre mzdy zamestnancov. Ďalej je potom ponúkané spracovanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických aj právnických osôb a daňové priznanie k cestnej dani. Ak potrebujete poradiť, oceníte možnosť ekonomického a účtovného poradenstva.

Vzhľadom na to, aké zložité účtovníctvo je, hodí sa mať po boku niekoho, kto sa vyzná a postará sa o všetko potrebné. Neváhajte preto a využite služby skúsených účtovníkov.

Premietačka na iPhone a iné darčeky, ktoré si viete vyrobiť doma!

0

Najkrajší darček nie je ten, za ktorý miniete množstvo peňazí. Ani ten, ktorý napríklad každý rok recykláciou. Nie sú to prázdne slová, že najkrajšie darčeky sú zhotovené vlastnoručne. Je to pravda a dnes vám ponúkame také, ktoré zvládnete jednoducho a dokonca za pár drobných.

Dokonalá premietačka na smartfóne

Nie je to nič zložité. Stačí mať pri sebe lupu, krabicu od topánok a potom trochu dekoračného papiera, ktorým to všetko krásne zabalíte. Postup je jednoduchý. Zoženiete lupu, z ktorej odstránite ručku a podľa priemeru vykrojíte do bočnej strany škatule dieru, ktorú následne vyplníte zväčšovacím sklom. Ako ďalší krok dovnútra škatule postavíte mobil a projektor je hotový. Tento vynález možno vziať aj na hory a máte o zábavu postarané. Rovnako môžete so sebou pre istotu vziať aj mobilnú nabíjačku, vďaka ktorej bude mať smartfón šťavu aj na dva filmy.

Parádne čiapky

Môže to byť kšiltovka, alebo napríklad aj pletená zimná čiapka. No vy ju dotvoríte. Muži majú síce viac sklonov k technike ako vyšívanie, ale o to väčšie to bude prekvapenie. Stačí, že si vyberiete niektorú z krásnych čipíc a potom už len pomocou ihly a nite dotvoríte obrázok, vyšijete meno, vyznanie, jednoducho čokoľvek. Uvidíte tú radosť v ženských očiach.

Ak hľadáte ďalšie inšpirácie a chcete sa vyhnúť darčekom, ktoré ženy naozaj nemusia, pozri praktické video s tipmi na ďalšie návody.

Navštívte mesto Český Šternberk v Stredočeskom kraji

0

Stredočeský kraj nám ponúka množstvo pekných miest, ktoré môžeme celoročne navštíviť. Jedným z nich je mesto Český Šternberk, ktoré patrí do mikroregiónu CHOPOS. História pôvodnej obce siaha až do 13. storočia, kedy vznikla ako podhradie českého Šternberku. Historické pramene hovoria o obci už v roku 1242, ako mestečko je potom spomínaná už v roku 1654.

Čaro historických stavov aj náučný chodník

Spoločne s hradom sa obec rozširovala až do jeho terajšej podoby. V roku 1901 tu bola spustená prevádzka na železničnej trati, vďaka čomu sa do Českého Šternberku ľudia mohli oveľa lepšie dostávať a stal sa obľúbeným cieľom mnohých turistov.

V minulom storočí, presnejšie v 20. rokoch, bol na lacnom brehu Sázavy, kde sa nachádza severná časť obce, prestavaný vodný mlyn, ktorý je menovaný už v dokumentoch z 16. storočia. Stavba mlyna je tu stále zachovaná, avšak chátra. Pri mlyne nájdete aj jez, ktorý bol vystavený v 70. rokoch, ktorý je vo svojej podobe tiež zachovaný do dnes.

Obec získala v roku 2006 štatút mesta. Obyvatelia môžu využívať verejnú knižnicu a do nedávna využívali aj miestnu sokolovňu. Od roku 2012 je budova využívaná ako zázemie pre vodácku turistiku. Vodáctvo, tramping a aktívna turistika tu patria rovnako, ako hrad so zaujímavou históriou. V roku 2002 tu bolo zriadené informačné centrum, ktoré do roku 2011 prevádzkoval vždy v lete o letných prázdninách mikroregión CHOPOS. Prevádzkové náklady však boli vysoké, a tak bolo nakoniec centrum zatvorené.

Aj tak vás tu čaká veľa zaujímavého a pekného. Na nádvorí hradu končí Náučný chodník rytiera Jána Krištofa Šica, ktorá vedie z mesta Divišov cez vísky Měchov a Brtnice.

Nechýba tu úrad mesta, ktorý pečie o chod celého mesta, prebiehajú zaujímavé kultúrne podujatia, ako napríklad jarmoky, sú tu pre obyvateľov spolky a združenia.

Zavítajte na webové stránky mesta a pozrite si informácie, ktoré vás zaujímajú.

Káva ako darček? Určite!

0

Poďme preskúmať, ako nájsť tie najlepšie darčeky z kávových zŕn pre vašich blízkych, či už je to príležitostný fanúšik alebo super-nadšenec.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, káva nikdy nie je len káva, čo vám potvrdí každý jej milovník. Časy, keď vrcholom luxusu bola Jihlavanka, pretože „chutí dobre“, už sú dávno preč a vybrať vhodný darček už nie je také jednoduché. Správny darčekový balíček káva ale môže povzniesť na úplne inú úroveň.

Čomu sa pri kupovaní kávy ako darčeku vyhnúť?

Nekupujte kávu v supermarkete. Je smutné, že obchody s potravinami majú príšernú povesť, pretože sa nestarajú o čerstvosť kávy. Vrecúška s kávou sú často týždne alebo mesiace upražené, čo znamená, že bôby vo vnútri nie sú ani zďaleka čerstvé, bez ohľadu na to, čo hovorí dátum „minimálnej trvanlivosti“.

Vyhýbajte sa nákupu kávy týždne vopred. Možno radi plánujete dopredu, ale aj keď ste si kúpili čerstvé baby, budete o pár týždňov dávať staré. Namiesto toho si kúpte balíček len pár dní pred darovaním. Prípadne darujte kávové predplatné, aby mal oslávenec istotu, že naozaj dostane čerstvý tovar.

Vopred? fuj Celé bôby majú 2-3 týždne maximálnej čerstvosti. Predročná káva je čerstvá iba 30 minút. Ak váš obdarovaný nemá mlynček na mletie kávy, ručné mlynčeky na kávu sú veľmi dostupné a tiež sú skvelými darčekmi.

Ako vybrať kávu ako darček?

V prvom rade si zistite, akú kávu má budúci obdarovaný rád. A tiež, ako si ju pripravuje. A skúste zamieriť o level vyššie. Ale ako na to?

 Kávu zo supermaketu vždy prebije výberová káva. Vyberte si teda pražiareň, v ktorej môžete experimentovať a kúpiť ako darček niekoľko balení káv s rôznou silou praženia a rôznym chuťovým profilom. Ten, komu potom takýto darčekový balíček dáte, môže sám experimentovať a zistiť, aká káva mu vlastne chutí.

Ak človek, ktorého chcete obdarovať už výberovou kávou pije, pravdepodobne je naklonený chuťovým experimentom. Vyberte teda typy a druhy káv, s ktorými sa len tak nestretne. Výbornou voľbou je potom siahnuť napríklad po afrických kávách od malých pestovateľov. 

A ak by ste si predsa len výberom neboli istí, vyberte si kávu s presahom, kde kávové baby pochádzajú z ekologicky uvedomelých fariem a kde si môžete priamo prečítať, odkiaľ káva pochádza. Napríklad zakúpením našich čokolád podporíte priamo organizáciu Gorilla Doctors, ktorá priamo v prostredí tropického horského pralesa pečie o zdravie a životy poslednej tisícky horských goril.

S takoukávou máte istotu, že aj keby ste sa úplne nestrafili s výberom, bude za ňou aspoň naozaj silný príbeh a bude poznať, že ste si na darčeku dali záležať.

Ste si istí, že vaše stierače fungujú správne a nepotrebujú vymeniť?

0

Vedeli ste, že stierače patria k základným bezpečnostným prvkom automobilu? Ich úlohou je totiž zabezpečiť bezpečný výhľad z auta za všetkých podmienok. Ak sú však staré alebo poškodené, môžu ale spôsobovať množstvo zbytočných rizík. A nemusí ísť len o situácie pri prudkom daždi alebo snehovej vánici. Už podľa nepríjemného vŕzgania a škrípania stieračov môžete spoznať, že prišiel čas na ich výmenu.

Frekvencia výmeny stieračov

Nie je nič ťažké na tom, aby ste spoznali, že nastal moment, kedy by ste sa mali poobzerať po nových stieračoch. Stačí ich pri práci pozorovať. Stierajú nepravidelne, teda s medzerami a na skle zostávajú šmuhy alebo dokonca kvapky? Nie sú spoľahlivé a mali by ste ich hneď vymeniť.

Správnym intervalom, ak ešte nepozorujete nedostatky, je výmena po roku užívania. Je ale fakt, že väčšina z nás ich používa oveľa dlhšie. Čo sa týka ročnej doby, keď je vhodnejšie ich vymeniť, zvoľte určite jar, pretože počas zimných mrazov dostáva guma poriadne zabrať, a zbytočne by sa vám mohli hneď poničiť.

Veľkou hrozbou opotrebovaných stieračov je, že vám môžu dokonca poškriabať sklo. Pri starých stieračoch totiž môže dôjsť k uvoľneniu kovových častí, a potom spomínaného poškriabania skla. Mať v čelnom skle ryhy nikto nechce.

Ako vybrať ideálnych stieračov?

Nekupujte prehnane lacné stierače. Mohli by vás nemilo prekvapiť tým, že ich guma má výrazne menšiu trvanlivosť, ku sklu neprilieha, ako má, vodu nezotrie dostatočne… Opakovanou výmenou zbytočne míňate.

Najlepšie je kupovať značkové dielce priamo pre vás vozidlo, pri ktorých potom nemusíte riešiť dĺžku. To, ktoré stierače sú vhodné, nájdete aj na internete, kde nájdete tabuľky pre jednotlivé autá. Alebo nahliadnite na stránky výrobcu áut, kde nájdete dĺžku stieračov pre ten či onen model.

Alternatívou za elektrinu či iné formy vykurovania môže byť aj LPG

0

V dnešnej dobe, keď vládne vysoká inflácia, hľadáme všetky cesty, vďaka ktorým by sme mohli ušetriť peniaze. Veľkou položkou rodinného rozpočtu sú výdavky za energie, vykurovanie elektrinou bude čoraz nákladnejšie a mnoho domácností zvažuje zásadný krok. Čím nahradiť elektrinu alebo dokonca uhlie?

Ponúka sa celý rad alternatív a určite sem možno zaradiť aj LPG, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu naprieč spoločnosťami. Vlastne ani niet divu, ide o veľmi ekologické palivo, ktoré je súčasne šetrné aj k vašej peňaženke. Čo ešte ďalšieho o ňom môžeme prezradiť?

Kúrenie aj varenie za nízku cenu

Všetko prehľadne a všetko v jednom, to je dôležité, ak hľadáte alternatívne zdroje paliva pre svoju nehnuteľnosť. Chcete nielen vykurovanie, ale aj varenie, bezpečnú prevádzku a užívateľskú prívetivosť? Iste, propánbutánová fľaša je pripravená nielen na chatu o voľných víkendoch.

Ľahká výmena fliaš je pripravená v marketoch a predajniach alebo tiež na iných miestach, ako sú napríklad čerpacie stanice. Predtým boli bežné autá na LPG, táto téma už dnes ale ustúpila skôr do úzadia všeobecného záujmu. To však neznamená, že tento pojem zmizol z trhu. Naopak, využíva sa v iných odvetviach, nielen na varenie v rekreačných domácnostiach počas letných mesiacov.

A čo je to vlastne LPG?

Takmer až magická skratka z troch písmen, o ktorej sa neustále hovorí. Takže, čo si pod ňou predstaviť? LPG ako také vzniká z ropy a je ťažšie ako vzduch, čo znamená isté obmedzenie pri jeho skladovaní. Nesmú byť napríklad v pivniciach alebo kanáloch a podobne. Propánové vykurovanie? Ale iste, ide o alternatívu, ktorú pri dnešných cenách energií určite môžeme zvážiť. Teraz obstaráva vykurovanie cez skvapalnený ropný plyn zhruba desiatka tisíc domácností. Rozšíri sa toto číslo v najbližších rokoch? Nepochybne áno, otázkou potom je, ako výrazne.

Kancelárie a pracoviská vhodne zariadené pre zdravotne postihnutých pracovníkov

0

V mnohých podnikoch, ktoré zamestnávajú viac ako 25 pracovníkov, nariaďuje zákon o zamestnanosti vytvoriť pracovné miesta pre ľudí so zdravotným postihnutím, a to vo výške 4 % z celkového počtu zamestnancov. Vhodné pracovisko pre zdravotne postihnutých musí spĺňať určité základné požiadavky. Z hľadiska výkonu práce so zdravotne obmedzeným môže stáť aj doteraz zdravý jedinec, ktorému plnenie pracovných povinností komplikuje úraz alebo choroba.

Na tento účel je potrebné vytvoriť bezpečné a náležite prispôsobené pracovisko, či už ide o kanceláriu, archív alebo sklad. Všade treba spĺňať určité podmienky.

Odmenou firmám potom bude nielen status spoločensky zodpovedného zamestnávateľa, ale predovšetkým štátne príspevky aj daňové úľavy.

Ak sa zamestnávateľ rozhodne zamestnať zdravotne postihnutých, je na mieste vytvoriť

spoluprácu s Úradom práce tzv. chránené pracovné miesto. Vďaka tomu môže firma získať finančný príspevok na nákup nevyhnutného vybavenia a hlavne na stavebné úpravy kancelárií a iných existujúcich priestorov pre zamestnancov s handicapom.

Stavebné práce v kanceláriách a iných pracoviskách

V súvislosti s touto problematikou treba vhodne skĺbiť praktickosť aj estetiku priestoru tak, aby vyhovoval väčšinovému zamestnancovi, ale zároveň spĺňal podmienky pre zamestnancov s handicapom. Treba pamätať na určité pravidlá a rozmery pracovných priestorov aj jednotlivých pracovných miest. Ďalej treba premyslieť zabudovanie niektorých bezpečnostných prvkov, bezpečnostného značenia aj prípadných kompenzačných pomôcok.

Vstupné priestory a chodby

Už pri vstupe do budovy, na všetkých schodiskách potrebujú vozíčkári výťahy, rampy alebo minimálne schodky, aby mohli „vojsť“. Schody nie príliš strmé, vo všeobecnosti sú schody pre vozíčkarov veľký problém, takže je ideálne ich doplniť plošinami, výťahom. Aj plošiny musia mať správny sklon a správny materiál. Vo výťahu by mali byť svetelné aj zvukové informácie.

Požiadavka je aj na minimálnu šírku všetkých dverí a tá musí byť 80 cm, ako aj prechodové chodby. Treba rešpektovať, že na otáčanie vozíka v priestore je potrebný rádius so šírkou 150 cm. Najmä úzke chodby sú nevhodné, treba vedieť, že vozík sa musí vedieť otočiť okolo svojej osi.

Podlaha

Špeciálne požiadavky sú kladené aj na výber správnej podlahy v kancelárii alebo akomkoľvek pracovisku. Podlaha musí byť v prvom rade protišmyková, ľahko udržiavateľná a odolná voči nárazom. Zároveň by mali byť odstránené všetky nerovnosti a nepravidelnosti, a tiež by podlaha v jednotlivých miestnostiach mala byť bez výškových rozdielov.

Nábytok na pracovisku

Špeciálne premyslený by mal byť aj kancelársky alebo aj napríklad dielenský nábytok. Pracovné miesto by malo byť vybavené vhodnými ergonomickými pomôckami, malo by zabezpečiť optimálne dosahové vzdialenosti.

Doska pracovného stola musí byť podjazdná a bez spodných skriniek. Rovnako uskočený sokel pod skrinkami má byť samozrejmosťou. Výška dosky stola by tak mala byť 72 až 75 cm.

Pracovná doska by zároveň mala byť pevná s nekĺzavým povrchom. Vhodné je tiež doplnenie protisklzovými podložkami, úchytkami a pod. Pri administratívnych činnostiach sa odporúča zabezpečiť umiestnenie písomností v optimálnych dosahových vzdialenostiach, najlepšie pred pracovníkom (nie vzadu na stole) a podľa možnosti v tenších šanónoch na písomnosti.

Osobitnú pozornosť treba venovať ergonomickému riešeniu počítačových pracovísk pre zdravotne postihnuté osoby, keďže aj mnoho ťažko postihnutých osôb tu nachádza pracovné uplatnenie. Počítačové pracovisko je nutné upraviť a vybaviť vhodnými pomôckami ako sú podnožky, klávesnice, myši, spínače, podpery horných končatín alebo aj držiaky na monitor.

Stoličky a sedadlá

Pracovné sedadlo musí spĺňať určité základné požiadavky, t. j. byť vybavené vhodnými ergonomickými a bezpečnostnými prvkami. Sedadlo určené zamestnancom s pohybovým obmedzením tak musí byť komfortné, ľahké a ľahko manipulovateľné. Zároveň by mala takáto stolička alebo špeciálne kreslo umožňovať nastaviteľnosť základných parametrov, zabezpečovať oporu panvy a chrbtice, a podľa konkrétnych potrieb umožňovať ľahké vstávanie a sedenie. Ide však o požiadavky na zdravé sedenie pre akéhokoľvek zamestnanca so sedavým zamestnaním.

Rokovacie miestnosti

Aj napríklad v rámci konferenčných miestností treba dbať na určité parametre, aby vyhovovali všetkým. Mali by sa riešiť flexibilne. Miestnosť s pevne zabudovanými sedačkami nie je vhodná. A navyše tu, rovnako ako aj vo zvyškoch kancelárií, treba postrážiť káble. Odporúča sa obstarať káblové organizéry alebo držiaky, aby prekážajúce káble neohrozovali bezpečnosť všetkých zamestnancov, nielen tých s pohybovým obmedzením.

Šatne a hygienické zariadenia

Podobne ako pracovné priestory, tak aj WC, kúpeľne a šatne musia spĺňať predpísané parametre. Steny hygienických zariadení a šatní musia po konštrukčnej stránke umožniť kotvenie oporných madiel v rôznych polohách s nosnosťou minimálne 150 kg. Po osadení všetkých zariaďovacích predmetov musí byť zachovaný voľný manipulačný priestor s priemerom najmenej 1500 mm.

Záchodová kabína musí mať šírku najmenej 1800 mm a hĺbku najmenej 2150 mm. Pri osadení záchodovej kabíny záchodovou misou, umývadlom, odpadkovým košom, háčikom a madlami po oboch stranách misy, musí opäť zostať voľný manipulačný priestor pre vozíčkarov s priemerom 1500 mm. Vhodné je umývadlo s „vykrojeným“ predným okrajom, ktoré vozíčkári umožnia väčšie podbehnutie a lepšiu dosiahnuteľnosť vodovodnej batérie a dávkovača mydla.

Úprava pracoviska v dielni

Pri pracovnej činnosti najmä hornými končatinami treba rešpektovať fyzickú kapacitu z hľadiska rozsahu pohybov, sily, vytrvalosti a pohybovej koordinácie. Na uľahčenie práce je vhodné používať odlišné typy náradia a pracovných prostriedkov. Zabezpečiť napríklad širšie držadlá, upraviť tvar a hmotnosti náradia. Odporúča sa využívať rôzne typy kompenzačných pomôcok ako sú držiaky na písacie náčinie, úchopky a pod. U jedincov so znížením hybnosti a sily horných končatín možno využiť ďalej aj jednoduché, podperné závesné zariadenia. Často používané nástroje (napr. vrtačky, uťahováky a pod.) je vhodné zavesiť na perové konzoly. Vo všetkých špeciálne prispôsobených dielňach či skladových priestoroch je opäť potrebné zachovávať predpísané vzdialenosti, šírky chodieb a potrebný priestor na manipuláciu s vozíkom. Rovnako platí aj protišmyková a bezbariérová úprava podláh a bezpečnostné prvky na pracovisku.

Tipy na vianočné darčeky pre každého

0

Športové slúchadlá, ktoré nechávajú uši voľné

Na rozdiel od tradičných slúchadiel založených využíva bezdrôtový model TAA6606 technológiu kostného vedenia, ktorá prenáša zvukové vibrácie do ucha cez lícne kosti užívateľa, čo umožňuje počúvať vysoko kvalitnú hudbu, zatiaľ čo uši môžu voľne počúvať zvuky v pozadí, najmä v rušnom prostredí. Slúchadlá sú vodeodolné a bytové, aby zvládli aj drsnejšie zaobchádzanie.

Televízor ako stvorený na večery s rodinou

Televízor Philips PUS8506 vznikol na základe želaní a požiadaviek zákazníkov. Môže sa pochváliť vyváženým pomerom ceny a výkonu. Ponúka úžasne ostré rozlíšenie Ultra HD alebo trojstranný Ambilight, ktorý rozžiari priestor za televízorom farbami. Vďaka tomuto pôsobivému efektu opticky rozširuje obraz aj mimo rámčeka televízie, a navyše šetrí vaše oči. Na šikovnej televízii Philips PUS8506 s Androidom môžete zadarmo sťahovať a hrať hry, využívať obľúbené aplikácie alebo ju jednoducho prepojiť so svojím telefónom.

Obraz a zvuk ako v kine

Vďaka televízoru Philips OLED + 986 sa každý obývací pokoj ľahko premení na dejisko sledovaného filmu. Kontrast, jas a farby nestráca na kvalite a zodpovedajú tomu, ako ich videl režisér. Dokonalý zvuk ponúka samostatný reproduktor z dielne legendárnej značky Bowers & Wilkins, ktorý pri prehrávaní skladieb navodí atmosféru živého koncertu. Celý zážitok ešte podčiarkuje štvorstranné premietanie farieb na múr. Ďalšie formy zábavy ponúka zabudovaný obchod Google Play a galéria aplikácií Philips. Televízor Philips OLED + 986 sľubuje nekonečné hodiny zábavy podporené bezchybným obrazom a zvukom.

Karaoke sada – spievajte si

Spievajte do mikrofónu ako ozajstná superstar. S bezdrôtovým Bluetooth reproduktorom s mikrofónom môže malý umelec spievať svoje obľúbené pesničky s sprievodom hudby alebo rozprávať vtipy či príbehy pre široké publikum bez obáv, že by ho niekto poriadne nepočul. Táto sada umožňuje všetko nahrávať na kartu micro SD, preniesť do počítača a kedykoľvek znovu prehrať. Ovládanie a párovanie mikrofónu je veľmi ľahké.

Čo sú to stablecoiny?

0

Investovanie do kryptomien rozhodne nie je bez rizika, a to najmä kvôli ich nestabilnej cene. Preto vznikli stablecoiny, aby aspoň čiastočne túto cenovú volatilitu eliminovali a zároveň zachovali ostatné výhody kryptomien.

Vysvetlenie stablecoínov

Hodnota Bitcoinu, Litecoinu alebo iných kryptomien môže veľmi rýchlo spadnúť alebo vyletieť hore, preto nie sú práve spoľahlivým platidlom.

Česká národná banka definuje stablecoiny takto: „Stablecoin je digitálny žetón (token) majúci slúžiť ako digitálne platidlo so stabilnou hodnotou v konvenčnom menovom vyjadrení, spravidla vďaka buď priamemu naviazaniu na jedno alebo niekoľko konvenčných aktív alebo aspoň vďaka krytiu takýmto aktívom alebo aktívami.“

Zjednodušene povedané ide o typ kryptomeny, ktorá je krytá napríklad fiat menou, vzácnymi kovmi alebo iným aktívom. Podľa Investorpedie sa stablecoiny delia na tri druhy:

Stablecoiny kryté fiat menami

Tento typ je viazaný napríklad na dolár alebo euro v pomere 1:1. Existujú tiež stablecoiny kryté zlatom, striebrom, ropou a pod.

Stablecoíny kryté kryptomeny

Stablecoiny kryté inými kryptomeny sú zabezpečované vyššími rezervami, v prípade, že by cena týchto kryptomien spadla.

Algoritmické stablecoiny

Tento typ stablecoínu používajú podobné mechanizmy ako centrálne banky. Podľa coindesk.com sa tokeny určitého stablecoinu vytvárajú alebo ničia podľa toho, ako sa pohybuje cena.

Príkladom stablecoínov sú napríklad USDT alebo BUSD.

Aké bezpečné sú stablecoiny?

Jeden z problémov u stablecoínov je ich minimálna regulácia. Preto sa pri mnohých z nich nevie, či skutočne existujú dostatočne veľké rezervy na ich pokrytie.

Mnohí si dokonca robia starosti, že ohrozujú nielen kryptomienkový sektor, ale celý finančný systém (the Conversation).

Stablecoiny sú považované za kryptomeny, ktoré aspoň čiastočne udržiavajú cenovú stabilitu. Sú nevyhnutné pre investovanie, pretože sa často používajú pri obchodovaní. Ani stablecoiny však neponúkajú stopercentnú bezpečnosť, preto investujte s rozmyslom.